1قندها را كاملاً از رژيم حذف نكنيد :
از آن جايي كه در تهيه اغلب مواد غذايي، شكر به كار رفته است، بنابراين حذف كامل قند از رژيم امكان پذير نيست. كافي است مصرف قندهاي خالص ( قند و شكر ) را براي خود محدود كنيم؛ به عبارتي كاهش مصرف قند و مواد شيرين را به تدريج در رژيم روزانه خود اعمال كنيم.
2برچسب هاي مواد غذايي را با دقت كامل بخوانيد :
مقدار قندي كه روي برچسب هاي مواد غذايي نوشته شده است ،معمولا مجموع قند طبيعي و شكر افزوده شده در مراحل تهيه محصول است. در اين جدول شما به راحتي هر كلمه اي كه به حرف " اوز" ختم مي شود نظير ساكاروز، فروكتوز، لاكتوز و ... را مي توانيد معادل قند محاسبه كنيد. از محصولاتي هم كه حاوي قند فراواني هستند مي توان به
عسل ، شربت، عصاره آب ميوه ها و قند اينورت اشاره كرد
.
3 خوردن دسر را براي زمان هاي خاص در نظر بگيريد :
دسر را به عنوان قسمتي از برنامه غذايي روزانه خود قرار ندهيد؛ اما در آخر هفته يا در ميهماني ها مي توانيد از خوردن آن لذت ببريد.
4 در هنگام پخت و تهيه غذا يا شيريني ها شكر كمي استفاده كنيد :
بعضي اوقات در تهيه بسياري از غذاها يا دسرها و كيك ها، مي توان تا يك سوم ميزان شكر توصيه شده را به كار برد، بدون اين كه در طعم و مزه محصول نهايي تغيير چنداني حاصل شود.
5 مصرف غذاهاي جايگزين را فراموش نكنيد :
شما مي توانيد به جاي مصرف كيك هاي قهوه و كيك هاي خيلي شيرين، از كيك هاي تهيه شده از غلات سبوس دار يا نان و شيريني هايي كه قند بسيار كمتري دارند ، استفاده كنيد.
6مصرف ميوه تازه را فراموش نكنيد :
بسياري از ميوه جات تازه ، طعم شيريني دارند كه به تنهايي براي ذائقه شيرين ما مناسب هستند و نيز با استفاده از آنها در تهيه كيك و شيريني ، مي توانيم طعم شيريني طبيعي را حس كنيم.
7از ميوه هاي تازه براي شيرين كردن و طعم دادن به ماست استفاده كنيد :
شما مي توانيد انواع توت ،
كيوي ،
موز و ... را به همراه مقدار خيلي كمي شكر آسياب شده ، با
ماست مخلوط كنيد و ميان وعده بسيار خوشمزه اي را براي بعد ازظهر خود فراهم سازيد
.
8 ميان وعده هاي آماده را خيلي كم مصرف كنيد :
به عنوان مثال ژله يا آب ميوه اي كه از مغازه تهيه مي كنيد، حاوي شكر زيادي هستند؛ در صورتي كه اگر آن ها را در خانه بدون استفاده از شكر يا مقدار كمي شكر تهيه كنيد، هم خوش طعم هستند و هم ارزش غذايي بيشتري دارند.
9خريد مواد قندي را به حداقل برسانيد :
سعي كنيد انواع شيريني جات، كلوچه ها، شكلات، كيك و مواد قندي را فقط براي مناسبت هاي خاص تهيه كنيد و از انبار كردن مواد قندي ذكر شده در كابينت آشپزخانه جداً بپرهيزيد.
10 تهيه و مصرف خشكبار را فراموش نكنيد :
خشكبار حاوي مواد مغذي بسيار زيادي است ، مخصوصاً مواد معدني قابل ملاحظه اي دارد. در گذشته هاي نه چندان دور كه محصولات متنوع كارخانه اي مانند امروز، وجود نداشت، خشكبار سهم قابل توجهي از تنقلات روزانه خانواده را تشكيل مي داد. شما هم مي توانيد با كمي حوصله و دقت، براي افزايش سلامت خانواده از هر ميوه اي در فصل تابستان برگه تهيه كرده ( مثل برگه
زردآلو ،
هلو ،
آلو خشك و ... ) و در بقيه سال به عنوان تنقلات شيرين و حاوي مواد مغذي از آنها استفاده كنيد
.
11 به اظهار نظرهاي افراد غير متخصص توجه نكنيد :
بسياري از افراد معتقدند كه مصرف شيريني بعد از ناهار ( به ويژه غذاي پرچرب ) باعث هضم آن مي شود؛ در حالي كه مصرف شيريني در اينگونه مواقع كار معده را سنگين كرده و از طرفي باعث جذب كامل مواد غذايي مي شود و عارضه چاقي را به دنبال خواهد داشت.
12 از تلقين به خود بپرهيزيد :
بسياري از افراد اظهار مي كنند تا زماني كه شيريني و مواد قندي نخورند، حس و حال ندارند و قند خونشان پايين مي آيد ؛ در حالي كه بدن، خود قند خون را تنظيم مي كند و با مصرف مواد قندي ( به خصوص محصولات طبيعي حاوي قند ) به مقدار متعادل و اندازه مورد نياز ، با مشكل جدي برخورد نمي كنيد.
به ياد داشته باشيم كه
در بسياري موارد حتي در متون علمي ، از " شكر و
نمك " به عنوان دو " سمّ سفيد " نام برده شده است؛ پس دقت كنيم كه اين سمّ به ظاهر خوش طعم را بيهوده وارد بدن خود نكنيم
.
منبع : ماهنامه دنياي تغذيه